Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír

Újlakás-piac: mi várható 2006-ban?

2006-07-13 14:16

A lakáspiaci kereslet 2004 eleje óta tartó visszaesése végigkísérte az elmúlt évet is, s élénkü-lést a kormány által június végén bejelentett idei áfacsökkentés előrehozott kedvezménye sem hozott.

Különösen igazak a fentiek a „tömeglakások” szegmensére, vagyis a szélesebb vásárlórétegek számára elérhető középkategóriás lakóingatlanokra, melyekből napjainkra a fővárosban és az ország nagyobb városaiban is túlkínálat alakult ki.

A fizetőképes kereslet 2004 óta tartó visszaesése egy részüket a korábbinál óvatosabb terve-zésre késztette, némelyek – bízva a piac egy-másfél éven belüli élénkülésében – későbbre halasztották 2005-re tervezett projektjeik beindítását, míg mások a már folyamatban lévő be-ruházásaiknál csökkentették a korábban kikalkulált lakásszámot. Emellett, hogy az áfacsökkentés vásárlást halasztó hatását kivédjék, igyekeztek már az év második felétől a bruttó árat csökkenteni az idei részletek áfakülönbségével. A csökkentett ár mellett további kedvezmény a hagyományos középkategóriás lakást kínáló cégek egy részénél a megváltozta-tott fizetési ütemezés.

A tavalyi év hasonló volt a 2004-eshez, vagyis – főleg vidéken – tovább csökkent a kereslet. Kivételt képeznek ez alól az egyedi tervezésű és kivitelezésű lakóingatlanok, melyek, ha a korábbinál hosszabb idő elteltével is, de végül vevőre találnak. A fővárosban szintén nincs komoly visszaesés a forgalomban, változatlanul van keletje lakásaiknak. Az idén életbe lépett áfacsökkentést a társaság szintén előrehozta: tavaly szeptembertől 4–10 százalékkal lejjebb vitték már futó új lakásprojektjeik négyzetméterárát. Az idei év első néhány hónapjában nem emelik a tavalyi, kedvezményes árat, hiszen ezek nagy része még 2005-ös indítású, az év kö-zepétől azonban elképzelhetőnek tart néhány százalékos árnövekedést, hiszen a megemelt minimálbér, az energiaár-növekedés okozta kisebb építőanyagár-emelkedés szerinte megdrágíthatja az újonnan indult projektek kivitelezői díjait. Ehhez jöhet még a telekárak éves árnö-vekedése, ami az ideinél szintén magasabb négyzetméterár-kialakításra készteti majd a cégeket.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés