Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Új szabályok szerint támogatják a gázfűtést

2006-07-13 14:11

A szociális alapon augusztustól járó dotációt az önkormányzatoknál kell igényelni

Jogszabályba öntötte a kormány a korábban bejelentett gázár-támogatási döntéseit. A megjelent rendeletek módosítanak a fogyasztástól függő dotáción, valamint a szociálisan rászorulóknak új támogatási formát vezetnek be, utóbbit azonban igényelni kell, nem jár automatikusan.

Megjelent a szociálisan rászoruló családok 2006 végéig történő gázár- és távfűtés-támogatásáról szóló kormányrendelet. A támogatás ez év végéig jár, aki a távfűtéshez eddig is kapott támogatást, annak nem kell azt újra kérnie. Amint arról már beszámoltunk, augusztus elsejétől átlagosan 27 százalékkal nő a gáz fogyasztói ára. Az állam a jelenlegi, alanyi jogon járó gázár-kompenzációs rendszerben a felhasznált gáz mennyiségétől függően támogatja a fogyasztókat, az áremelés e kategóriáknak megfelelően egyre nagyobb. A most bevezetendő szociális támogatás a jelenlegi rendszer igazságtalanságait igyekszik részben kiküszöbölni, annyiban legalábbis, hogy a szociálisan ugyan rászoruló, de önhibájukon kívül mégis nagyobb gázfogyasztónak számítók további árkiegészítést kapjanak.

A vezetékes gáz külön ártámogatása augusztus elsejétől, míg a távfűtés támogatása október elsejétől jár - egyelőre az év végéig. Gázártámogatásra a fogyatékostámogatásban részesülők, a magasabb összegű családi pótlékot kapók, valamint a nagycsaládosok jogosultak. (Magasabb családi pótlékot azok kapnak, akik tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelnek, nagycsaládosnak pedig azok minősülnek, akik három vagy több gyermek után kapnak családi pótlékot.) Nekik is meg kell felelniük két további követelménynek: az egyik az éves gázfogyasztáshoz, a másik pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötött. Az éves gázfogyasztásnak 51-170 ezer MJ (megajoul) közé kell esnie, ami 1500 és 5000 köbmétert jelent.

Ami pedig az egy főre jutó havi jövedelmet illeti, az nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj dupláját, azaz 51600 forintot, az egyszemélyes háztartásban pedig a háromszorosát, vagyis 77400 forintot. Távhőtámogatásra ugyanez a csoport jogosult, kiegészülve a nyugdíjasokkal. A jövedelmi korlátok is azonosak. Mindkét támogatást az életvitelszerű lakóhely önkormányzatának jegyzőjétől kell kérni, október 31-ig. Aki a gázár-támogatási kérelmet augusztus 15-ig benyújtja, annak visszamenőleg augusztus elsejétől jár a támogatás. A távhő-szolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell beadni ahhoz, hogy az október elsejétől járjon. A támogatás végső határideje azonban ez év utolsó napja. (Csak egyféle - vagy gázár- vagy távhőtámogatás jár egy családnak, és azt is csak egy családtag veheti igénybe.)

A kérelemhez mellékelni kell nyugdíjasszelvényt, a fogyatékosellátást, illetve a családi pótlék folyósítását igazoló iratot, valamint az előző havi jövedelemre vonatkozó adatokat igazoló iratot. A kérelemhez csatolni kell még az előző havi gáz- vagy pedig távhőszámlát.

Évi 1500 köbméter gázfogyasztás alatt nem jár szociális alapú különtámogatás, 1500 és 3000 köbméter között a támogatás köbméterenként 16 forint, míg a 3000 és 5000 köbméter közé eső éves fogyasztásnál a támogatás köbméterenként 24,30 forint. A távhőtámogatás egységesen havi 2500 forint.
A gázszolgáltató a havi számlában már érvényesíti a támogatást, vagyis annyival kevesebbet kell fizetni. Ha 2006-ban a támogatásban részesült család gázfogyasztása meghaladja az ötezer köbmétert, akkor a teljes gázártámogatást vissza kell fizetnie.

Aki a korábbi szabályok szerint szeptember 30-án is támogatást kap a távfűtéshez, annak nem kell semmit tennie, év végéig automatikusan megkapja a havi 2500 forintot.

A gazdasági és közlekedési miniszter a fogyasztás mennyiségétől függő gázártámogatásról tett közzé rendeletet, ami a 2003 óta élő rendelet módosítása. Augusztus elsejétől az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók már nem kapnak támogatást ilyen alapon (ők a fentebb ismertetett szociális alapú dotációból részesülhetnek), az évi 1500-3000 köbmétert fogyasztóknál pedig változik az összeg. A változás a jogszabály mellékletét érinti, amely táblázatban tartalmazza az áfás támogatás mértékét. A táblázatból kikerült az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók támogatása. A kisfogyasztó háztartások továbbra is két kategóriát alkotnak, az alsó 1500 köbméterig tart, míg a második sáv az 1500-3000 köbméter között. Az 1500 köbméteres fogyasztásig tartó alsó sávban a mérőórával rendelkező vezetékesföldgáz-fogyasztók eddig 25,43 forint támogatást kaptak köbméterenként. Augusztustól ez 35,8 forintra emelkedik. Az 1500-3000 köbméter közti sávban a köbméterenkénti támogatás hajszálnyit nő, 20,43 forintról 20,6 forintra.

A háztartási célú hő- és távhőtermelők továbbra is a szerint kapják a támogatást, hogy mennyi gázt fogyasztanak óránként. Például az 500 köbméter óránkénti fogyasztás felett eddig 28,70 forint támogatás járt köbméterenként. Az új összeg viszont 40,73 forint.

A támogatást a szolgáltató vonja le a számla összegéből. Továbbra is hatályban marad a rendeletnek az a szabálya, amely szerint a jogtalanul igénybe vett támogatást az azért felelős szolgáltatónak vagy fogyasztónak kell visszafizetnie, mégpedig a jegybanki alapkamat kétszeresének (12,5 százalék) megfelelő kamattal.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés