Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Nyáron hűt, télen fűt

2006-07-13 14:08

A ventilátoros radiátortól a falklímáig

A kombinált hűtő- és fűtőkészülék, a fan-coil leginkább ventilátoros radiátorként írható le. Miután a radiátorban meleg és hideg vizet egyaránt lehet kerengetni, így ugyanaz a berende-zés alkalmas fűtésre és hűtésre is. Az alapelvhez képest a megvalósulás összetettebb.

A fan-coilban a hagyományos radiátor szerepét egy ventilátorral egybeépített hőcserélő veszi át. A helyiség levegőjét a ventilátorral áramoltatják a hőcserélőn keresztül, melynek a felülete a sűrű bordázat miatt a hagyományos radiátorénak a többszöröse. A nagy hőcserélő felületnek és a ventilátornak köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringetünk azon keresztül. A felületi hőközlés függ a hőátadási tényezőtől, a felület nagysá-gától, valamint a hőmérséklet-különbségtől (amely a hőátadó felület és a környezet hőmérsék-letének a különbsége). Fűtésnél akár 90 Celsius-fokos víz is keringethető a rendszerben, ekkor a hőkülönbség - tekintettel a helyiség 20 fokos hőmérsékletére - 70 fok. Hűtéskor viszont 5 fokos víz- és 25 fokos helyiség-hőmérséklet esetén a különbség 20 fok. Így már érthető, hogy miért szükséges jóval nagyobb felület a hűtéshez. A rendszer tervezésekor a kedvezőtlenebb esetre, vagyis a hűtésre kell méretezni a hőcserélőt. A csak fűtésre való alkalmazás esetén a fan-coil drágább a hagyományos radiátornál, azonban jóval többre is képes, hiszen a felfűtés gyorsabb. Alkalmazása valójában ott célszerű, ahol a hűtést is meg kell oldani. Ebben az eset-ben a rendszert ki kell egészíteni egy folyadékhűtővel, amely a hideg vizet szolgáltatja.

A fan-coilok két- vagy négycsöves kivitelben készülnek. A kétcsöves rendszerben a hűtővíz ugyanazon csőpárban kering, amelyben a fűtővíz is áramlik. A nyári-téli átálláskor a hőközpontban kell átállítani a hűtési vagy a fűtési üzemmódot. A leállítás után azonban min-dig kell várni néhány órát, és csak utána szabad elindítani az ellentétes üzemmódot. A négy-csöves változatnál külön rendszert (csőpárt) építenek ki a meleg és a hideg víznek. A fan-coil ez esetben két hőcserélőt, egy hideg és egy meleg vizeset tartalmaz. A négycsöves rendszer előnye, hogy automatikusan, az igényeknek megfelelően tud hűteni vagy fűteni, az átálláshoz nincs szükség beavatkozásra, sőt ha az északi helyiségben a szobai termosztát hideget érzékel, akkor ott fűtésre utasítja a berendezést, míg a déli, napos helyiségben hűteni fog a rendszer.

A fan-coilnál a folyadékhűtő ugyanúgy elengedhetetlen eleme a hűtőkörnek, mint a kazán a fűtőkörnek. A folyadékhűtők felépítése a fali kazánokhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy egy beltéri és egy kültéri egységből állnak. A kültéri egység semmiben nem különbözik a splitklímarendszerek kültéri egységeitől. A beltéri egység viszont tartalmazza a szükséges kiegészítő elemeket (tágulási tartály, puffer tartály, légtelenítő) is. Itt található a téli-nyári üzemmódkapcsoló is (a kétcsöves rendszernél). Előnye az osztott rendszerű (split-) klímaké-szülékkel szemben, hogy függetlenül a helyiségek számától, csak egy kültéri egységre van szükség. Lényeges a rendszer kiépítésénél, hogy a hűtővizet szállító csöveket hőszigetelni kell, így a pára nem csapódik ki rajtuk.

Ma elsősorban a könnyűszerkezetes kész házakban használatos a levegőfűtés, amely nyáron hűtésre kapcsolható. Itt a mennyezetben hőszigetelt légcsatornákat alakítanak ki, amelyek végére befúvókat szerelnek. A hőközpontban három szerkezeti egység található. Az egyik télen fűti a kintről beszívott friss levegőt, míg a másik nyáron hűti azt. A harmadik egység egy hőcserélő, amely télen a bentről elszívott használt levegő hőjével - mielőtt az a szabadba távozna - előmelegíti a beszívott friss levegőt. A működés tehát a következő: a hőközpontban előállított meleg vagy hideg levegőt a légcsatorna juttatja el a lakás helyiségeihez, majd a sza-bályozható befúvókon jut végül a levegő a rendeltetési helyére.

Miután ezek a berendezések nem a belső levegőt hűtik (fűtik), ha az elhasznált levegőt nem szívnák el, a lakás szaknyelven szólva túlnyomás alá kerülne, a bent lévők pedig előbb-utóbb fejfájásra, rossz közérzetre panaszkodnának. Az ilyen egyszerűbb berendezések nélkülözik az elszívást, ezért ezekben a lakásokban éjszakára ajánlatos résnyire kinyitni az ablakot, hogy a nyomás kiegyenlítődjön. (Ezzel viszont csökken a hűtő teljesítmény.)

Szintén fűtésre és hűtésre is alkalmas

Családi házak légkondicionálására leggyakrabban a kül- és beltéri egységre osztott (split-) klímákat használják. Vastagabb pénztárcával ma már kombinált hűtő-fűtő készülékeket is be lehet szereltetni, és meg lehet oldani a fal- és mennyezethűtést is.

Miután ezek a berendezések nem a belső levegőt hűtik (fűtik), ha az elhasznált levegőt nem szívnák el, a lakás szaknyelven szólva túlnyomás alá kerülne, a bent lévők pedig előbb-utóbb fejfájásra, rossz közérzetre panaszkodnának. Az ilyen egyszerűbb berendezések nélkülözik az elszívást, ezért ezekben a lakásokban éjszakára ajánlatos résnyire kinyitni az ablakot, hogy a nyomás kiegyenlítődjön. (Ezzel viszont csökken a hűtő teljesítmény.)

Szintén fűtésre és hűtésre is alkalmas a fal- és mennyezetfűtés. Itt vékony műanyag csöveket rögzítenek a falra, mennyezetre, majd levakolják azokat. Télen a falak és a mennyezet mele-get, nyáron pedig hideget sugároz. Aki érzékeny a huzatra, nem minden légkondicionálót tud elviselni, mivel a különféle, levegőhűtéssel, majd -befúvással dolgozó technikák mindenkép-pen mozgatják a helyiségek levegőjét. A mennyezet- vagy falhűtés azonban az ő gondjukat is megoldja. A csövekben keringő vizet itt is hűteni kell, akár a fan-coilnál. A szakértők egy része azért nem lelkesedik ezért, mert ha túlhűtik a vizet, akkor a levegőben lévő pára kicsa-pódhat a falakon és a mennyezeten, és ettől azok

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés