Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Új lakás, önerő nélkül - de hogyan?

2006-07-13 13:51

Immár több lehetőség is nyitva áll azok előtt, akik érdemi önerő nélkül szeretnének új lakást vásárolni, ám az egyes konstrukciók részleteire nem árt odafigyelni.

A leendő lakás kiválasztásához nagyon fontos azt is meghatározni, hogy milyen hosszú futamidőre mekkora havi törlesztőrészletet tudnánk bevállalni. A tervezegetésnél érdemes a realitások talaján maradni, a háztartás havi szabad jövedelmének 70-80 százalékát egyik bank sem fogja a hitelbírálat során megítélni, a piacon jellemző gyakorlat szerint havi jövedelmünk 30-35 százaléka az az összeg, melyet a bankok elfogadható törlesztőrészletnek tartanak. Ez az összeg természetesen bankonként és ügyfelenként eltérő lehet.
Bár a forint alapú hiteleknél nincs árfolyamkockázat, e konstrukciók THM-je és így havi törlesztőrészlete ugyanolyan hitelösszeg mellett jóval magasabb, mint a svájci frank alapú kölcsönöké. Az elemző példaszámításai szerint egy hétmillió forintos kölcsönhöz tízéves futamidőre 83,2 ezer forintos havi törlesztőrészlet tartozik svájci frank alapon, míg forintkonstrukcióban közel 97 ezer. Tízmillió forint 15 évre 90,5 illetve 115,4 milliós havi teherrel jár, míg 15 millió forintot 25 évre felvéve 102,8 illetve 152,2 ezer forint adódik attól függően, hogy frank vagy forint alapú-e a termék.

A lakáslízing lényege, hogy a kiválasztott lakást a lízingcég megvásárolja, majd a vásárlónak birtokba adja - a futamidő végén pedig rendszerint a vásárló tulajdonába megy át az ingatlan. Fontos tudni, hogy ellentétben a klasszikus lakáshitelekkel, a törlesztés évei alatt nem kerülünk tulajdonba, erre csak a törlesztések végeztével kerül sor - de természetesen létezik előtörlesztési lehetőség is. Némi önerővel azonban itt is rendelkeznünk kell, a folyósítási és egyéb költségek egy 10 millió forintos lakás 25 évre történő lízingelés esetében mintegy negyedmillió forintot tesznek ki.

Másik lehetőség, ha mégis inkább a klasszikus lakáshitelt vennénk igénybe, az úgynevezett 100 százalékos (vagy magasabb) finanszírozású konstrukciók igénybevétele. Létezik a piacon olyan hiteltermék, mely a hitelbiztosítási érték (vagyis az az összeg, amelyre bank felértékelte a lakást) 115 százalékát finanszírozza, így a gyakorlatban is megvalósulhat a 0 forint önerővel történő lakásvásárlás. (Természetesen némi összeggel a felmerülő folyósítási egyéb költségekre itt is rendelkeznünk kell.) A gond ezzel az lehet, hogy e konstrukció jelenleg csak forint alapon érhető el. Az, hogy pontosan mennyire értékelik fel a lakást, és jövedelmünk alapján mennyi hitelre számíthatunk természetesen minden esetben egyéni elbírálás alapján dől el, melyben a kívánt lakás elhelyezkedésétől kezdve havi jövedelmünkig sokféle szempontot vesznek figyelembe a hitelintézetek.

Jó megoldás lehet az állami támogatású Fészekrakó program, amennyiben vagyunk olyan szerencsések, hogy a feltételeknek megfelelni tudók szűk táborába tartozunk. Önmagában a Fészekrakóval nem tudunk önerő nélkül lakást venni, azonban a szocpol felvételével megteremthetjük a vásárláshoz szükséges önerőt, és a piaci hiteleknél alacsonyabb törlesztőrészletekkel számolhatunk.
Bár a lehetőség csábító, a szocpol felvételéhez szükséges jövőbeni gyermekáldás felvállalása igen alapos gondolkodást és döntést igényel. Teljesen üres zsebbel azonban itt sem mindig tudunk belevágni a vásárlásba: a szocpolt ugyanis általában csak a vásárlás végső szakaszában folyósítják, így a lakás lefoglalásához szükség van némi alaptőkére. A piacon egyébként több hitelkonstrukció is létezik, amely a Fészekrakóhoz hasonló törlesztőrészleteket kínál - e program inkább a kisebb értékű lakások esetén lehet jó megoldás.

Negyedik megoldásként a hiányzó önerőt esetleg finanszírozhatjuk más, nem lakáscélú kölcsönből (például személyi hitelből), azonban ezek összességében szinte biztosan jelentősen magasabb törlesztőrészleteket eredményeznek, lévén a személyi hitelek THM-je jóval nagyobb, mint a lakáscélokra felvehető kölcsönöké.

Végül elképzelhető az is, hogy egy második ingatlant von be a vásárló a finanszírozásba - a két ingatlan már elegendő fedezetként szolgál ahhoz, hogy akár jövedelemvizsgálat és önerő nélkül is hitelhez juthassunk - ekkor természetesen mindkét ingatlannak tehermentesnek kell lennie.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés