Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Kevesebb lakás épül, de olcsóbban

2006-07-13 13:39

Az idén a múlt évinél kevesebb, 38-40 ezer lakás felépítése várható, az ingatlanpiac kiegyensúlyozott és mérsékelten fejlődő - ezt tartalmazza az Ecostat legújabb konjunktúrajelentése.

Az ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások ágazat köti le a beruházási források egynegyedét. A lakásberuházások és -felújítások, továbbá az irodák és kereskedelmi létesítmények építése a meghatározó az ágazaton belül. A középtávú trend alapján - az Ecostat szerint - az ingatlanpiacon szolid, fokozatos javulás várható.

A lakosság körében végzett felmérés szerint az idén kevesebben akarnak új házat vagy lakást építeni (vásárolni), viszont többen kívánják felújítani meglévő lakásaikat. Így 2006-ban várhatóan 38-40 ezer új lakásra kérik meg a használatba vételi engedélyt azok építtetői.

Az első negyedév adatai alapján visszaesett a vállalkozói lakásépítés, és ezzel együtt csökkent a többszintes, többlakásos épületekben építeni kívánt lakások száma. Ez a lakópark jellegű építések csökkenését is jelenti. Ennek ellensúlyaként a saját szervezésű - elsősorban családi házas - lakásépítés élénkült meg, ami megmutatkozik az alapterület növekedésében is.
A jelentés megállapítja, hogy a lakásépítést determinálják a hitelek. A támogatások terén várható kormányintézkedéseket azonban túlkompenzálhatják az egyre növekvő részesedésű devizahitelek.
A lakás-telek piacon bővül a kínálat. Ennek oka, hogy az önkormányzati parcellázások nyomán sok közműves telket kínálnak eladásra. Az üdülőtelkek forgalma viszont csaknem leállt.

Ami az árakat illeti, az ingatlanpiac szereplői átlagosan 5-7 százalékos drágulást várnak, de például a forgalmazók a kész ingatlanoknál 6-8 százalékos áremelkedésre számítanak. A lakásáraknál viszont mértéktartóbbak a beruházók és a forgalmazók is. Az árak szinten maradásával, sőt enyhe csökkenésével kalkulálnak.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés