Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Hogyan spóroljunk 450 ezer forintot?

2006-07-13 13:37

Sokszor hangoztatott vélemény immár évek óta, hogy az újlakás-piacon az éleződő versenyhelyzet miatt a vevő az úr. Ezt azonban lehet még tovább finomítani, miszerint a legelőnyösebb helyzetben kétség kívül azok vannak, akik egy induló beruházás kezdeti szakaszában vásárolnak lakást.

A nagyobb lakóprojektek értékesítése általában előértékesítési periódussal indul. Ennek megkezdéséhez nem feltétel az építési engedély megléte. A projekt ekkor még nem rendelkezik végleges marketinganyagokkal, a lakások pedig végleges alaprajzzal, s az átadási dátum is legfeljebb hónapos intervallummal van megadva. Mivel azonban a beruházás banki finanszírozásának megszerzésének alapja a hitelintézetek részéről elvárt 20-25 százalékos értékesítettség, a fejlesztők ebben a szakaszban sokféle vevőcsalogató módszerrel élnek. Ezekkel tehát az esetleges bizonytalanságokból eredő kockázatot kompenzálják az előértékesítési periódus szakaszában. A tapasztalatok szerint ez az időszak rövidülő tendenciát mutatva jellemzően 1-3 hónapig tart. A banki finanszírozás megszerzésétől és a jogerős építési engedély meglététől, az alapító okirat elkészítésével azonban már megszűnik a vevők bizonytalansági kockázata, s az előszerződések helyett már végleges szerződések köthetők.

A beruházónak tehát érdeke az értékesítési szakasz legelején felpörgetni az eladásokat, s az ehhez használt kedvezmények mellett a vevőknek más egyéb tényezők miatt is megéri minél hamarabb vásárolni - vonják le a következtetést az elemzés szerzői. A lakások nagyon sok esetben bevezető áron vásárolhatók meg. Így átlagosan 3 százalékos megtakarítás érhető el. Ez egy tipikus, 15 milliós budapesti lakásnál 450 ezer forint zsebben maradó pluszt jelent. Emellett sokszor a kedvező, alacsony kezdőrészletű fizetési ütemezés (10-90, illetve 20-80 százalék) is a bevezető szakaszhoz kötődik. Itt a nagyobb vételárrész csak átadáskor fizetendő.

Árkedvezmény helyett gyakori az egyéb extra felszereltség nyújtása. Ez lehet például konyhabútor beépítése. Egyéb kedvezmény lehet még, hogy az amúgy kötelező garázst az értékesítés elején nem kell megvásárolni. Alapból pozitívum, hogy korai vásárlás esetén a teljes lakásválasztékból választhatunk. A legkedveltebb lakástípusok (akár szobaszámban, tájolásban, szintszámban) így hamar el is fogyhatnak. Az építés megkezdése előtt, vagy annak korai fázisában még több lehetőségünk van beleszólni a lakás kialakításába. A burkolatok és beépített bútorok anyagának és színének megválasztása ma már elterjedt, és elvárt a vásárlók körében. Korai vásárláskor azonban akár a falakat is áthelyeztethetjük az eredeti tervhez képest.

A beruházók tehát - minden piaci szegmensben egyformán - számtalan módon próbálják elérni a kellő arányú értékesítettséget a projekt indításakor. Éppen ezért - vagy ennek ellenére - az árból alkudni ebben a periódusban nem reális.
A rögtön realizálódó előnyök mellett, a jó befektetést jelentő ingatlanokkal komoly értéknövekedést is elérhetünk. Nem példa nélküli, hogy belvárosi vagy Duna-parti beruházások esetében két-három év alatt - akár még a lakások átadása előtt - 50 százalékos felárral adhatjuk tovább lakásunkat, ha a kezdeti előnyösebb feltételekkel vásároltuk meg azt.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés