Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Díjazott kedvezmények

2006-07-13 13:34

Az épülő és tervezett irodaházak felerősítik a bérlőkért folyó harcot

Újabb lendületet vettek az irodaberuházások a fővárosban. A létesítmények fejlesztőinek és üzemeltetőinek az új bérlőkért ugyanúgy meg kell küzdeni, mint a meglévők megtartásáért. A díj mellett a csábítás eszközei között egyre több a kedvezmény és pluszszolgáltatás.

Az Iroda.hu Kft. összeállításából kiderül, hogy a bérbeadók a kedvezmények széles skálájával igyekeznek megnyerni a potenciális bérlőket. A díj csökkentésétől a díjmentes bérleti időszakokon át extra műszaki felszereltség kínálásáig terjed a skála. Néha még a költözési költségeket is átvállalják, attól függően, hogy mennyire sürgős az irodaterület mielőbbi értékesítése, bérbeadása, illetve a reménybeli bérlő megfogása. Ez persze érthető, figyelembe véve, hogy az idén közel 200 ezer négyzetméternyi új irodaterület kerül piacra, s ez 2007-ben újabb 200 ezerrel bővülhet tovább.

A fejlesztők befektetői szemmel tekintenek az ingatlanra, az esetek jelentős részében a megtöltött épületeket továbbértékesítik ingatlanalapoknak vagy más befektetőknek. Minthogy a papíron fizetett (nominál) bérleti díj az eladásnál jelentkező hozamelvárás egyik legfontosabb tényezője, a tulajdonos fő érdeke, hogy ezt a díjat minél magasabb szinten tartsa, és inkább egyéb kedvezményeket adjon. Ezek elsősorban bérleti díjmentes időszak formájában, másodsorban extra műszaki tartalom biztosításával (például gipszkarton helyett üvegfal, gyengeáramú hálózat kiépítése) jelentkeznek.

A bérlő érdeke éppen ellenkező. Ő általában arra törekszik, hogy a havi fix kiadást a lehető legalacsonyabb szintre csökkentse. Így neki másodlagos lehet az esetleges műszaki plusztartalom. A véleménykutatás során A díjmentes időszak kompromisszumos megoldás szokott lenni, mely 1-2 hónaptól (hosszabb szerződésnél) a 3-4 hónapig terjedhet. A klasszikus irodafejlesztők (akik eladásra építik a házakat) szívesen adnak díjmentes hónapokat kedvezményként vagy költözési hozzájárulást. A hosszú távon gondolkodó befektetők viszont hajlandóak a bérleti díjból is engedményeket adni, hiszen nekik a jövőbeni bevételek művi magasan tartása helyett egy adott időszakra vetített tényleges bevétel az elsődleges szempont.

Egy kiemelkedő kategóriás irodaház jó példa arra, hogy az extra szolgáltatások mennyire fontosak a bérlőknek, ha a bérbeadók nem engednek a magas bérleti díjból. A magas díjban gyakran a kivételes elhelyezkedés is szerepet játszik. A Roosevelt-házzal vagy a szemben megvalósuló Lánchíd Palotával például ezen a téren nehéz konkurálni. Akinek fontos a presztízs, az hajlandó megfizetni a kiemelt bérleti díjat, de ehhez extra szolgáltatásokat is elvár. Ilyen helyre nyilván nem call centerek költöznek, hanem olyan cégek, amelyeknek fontos az, hogy az ügyfeleiket milyen körülmények között fogadják, illetve a kiemelkedő fizetésű munkatársaik számára is van értéke annak, hogy hol és milyen körülmények között dolgozhatnak, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Az idén és jövőre piacra kerülő új irodaterületek újabb bérlőfogási harcot eredményeznek. Vagy olyan új cégekkel kell benépesíteni az irodaházakat, amelyek még nincsenek jelen Magyarországon, vagy (és ez a jellemzőbb) más irodaházban lévő cégeket kell átcsábítani. A feladat így a régebbi irodaházak számára is adott: megtartani a bérlőket, a lejáró szerződéseiket meghosszabbítani a már ott lévőkkel. A kínálativá alakuló piac miatt stagnáló vagy enyhén csökkenő bérleti díjak várhatók. A régebbi, alacsonyabb kategóriájú irodaházak tulajdonosainak nehéz lesz lépést tartani az új létesítményekkel, így vagy korszerűsítik az épületeket, vagy annyira nyomott díjakat kínálnak, hogy bérlőiknek ne legyen érdemes átköltözni máshová, még akkor sem, ha ott sok a vonzó szolgáltatás.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés