Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Ingatlan: mit vesznek a külföldiek Magyarországon?

2006-06-08 09:56

Öt éve nem látott mélypontra süllyedt a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlásainak száma az első negyedévben.

A csökkenéssel együtt is 1081 külföldi állampolgár szerződését jegyezték be – derül ki a Belügyminisztérium (BM) legfrissebb adataiból. (Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ingatlanpiaci szakemberek szerint a külföldiek cégeken keresztüli vásárlásai növekedtek, ami alighanem változtatna az összképen.) Az év ezen szakaszában ugyan hagyományosan visszaesik a lakásvételi kedv, a mostani érték azonban még a tavalyinál is 8 százalékkal alacsonyabb, a két évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban regisztráltnál pedig 31 százalékkal kevesebb.

A területi megoszlás szerinti listát természetesen továbbra is utcahosszal vezeti Budapest, az 1049 ingatlan 29 százaléka, vagyis 315 a fővárosban talált gazdára. A második helyen Bács-Kiskun megye áll 137 ingatlannal, a többi megyében 100 alatt maradt a vásárlások száma. Döntő fölény mutatkozik a típus szerinti megoszlásban is – akárcsak tavaly, a megszerzett ingatlanok 70 százaléka idén is lakáscélú volt. Egyedül Bács-Kiskun megyében jelentős a külföldi tanyavásárlók száma.

Folytatódik az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta erősödő tendencia, vagyis a régi tagállamok polgárai egyre nagyobb számban jelennek meg a magyar ingatlanpiacon. Ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy a hosszabb idő óta jelen lévő németek és románok mögött immár harmadik helyre kerültek a holland lakásvásárlók (115 üzlettel), megelőzve az osztrákokat és az íreket. Igazán egzotikus országokból érkező tulajdonosokról nincs hír, érdekesség azonban, hogy két luxemburgi állampolgár is vásárolt ingatlant Komárom-Esztergom megyében.

A külföldi ingatlanvásárlók számára jellemzően a 200 és a 300 ezer euró (körülbelül 50 és 75 millió forint) jelenti a lélektani határt, e fölé ritkán merészkednek – mondta lapunknak a Biggeorge’s NV Rt. munkatársa. Így tehát jellemzően nem terheli luxusadó-kötelezettség a külföldiek ingatlanjait – bár a szabályozás alapján az rájuk is kivethető. Könnyen lehet azonban, hogy az adóteherről nem értesítik őket a magyar közvetítők, akik eleve a piaci ár felett 10-15 százalékkal értékesítik az ingatanokat külföldiek számára. A budapesti ingatlan persze így is jó befektetés – összehasonlításképpen, például Dublin belvárosában közel nyolcszoros áron lehet hasonló méretű és adottságú lakáshoz jutni. A legnépszerűbb továbbra is Pest, azon belül például az Andrássy út, a Vörösmarty tér, a Duna-part és a Bazilika környéke.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés