Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Nem lohad a befektetési láz Keleten

2006-06-07 16:21

Az ingatlanpiaci hozamok csökkennek, de még mindig a nyugat-európai szintek fölött vannak minden kategóriában. A magyarországi befektetési lehetőségek iránt óriási az érdeklődés, a növekedésnek egyedül a szerény kínálat szab kereteket.

Tele vannak pénzzel a nyugat-európai intézményi befektetők - hatalmas étvágyukat egyelőre képtelenek kielégíteni a kelet-európai ingatlanfejlesztők. A DTZ Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Hornok Krisztián szerint a bérbe adott irodaházakat, bevásárlóközpontokat, ipari és logisztikai létesítményekre utazó vevők jellemzően 20-30 millió euró fölött keresnek befektetési lehetőséget, de többnyire kénytelenek kompromisszumot kötni, mert kevés a megfelelő ingatlan.
Az alacsony kockázatú, hosszú távú befektetésben érdekelt alapokban olyan sok az elkölthető pénz, hogy egyre gyakrabban igényelnek teljes portfóliókat, vagyis egyben megvehető befektetéseket. Ilyen volt a Plaza Centers által együtt értékesített több mint tucatnyi bevásárlóközpont, vagy az egy csomagban eladott Infopark, a két Andrássy úti irodaházzal. Az erős kereslet és a véges kínálat együttesen lenyomta a befektetési ingatlanok hozamát, hiszen a drágán megvásárolható irodaházak, bevásárlóközpontok, és modern logisztikai ingatlanok bérleti díjának éves bevétele már tavaly is csupán a vételár 7,1-9 százalékát adta, szemben az egy évvel korábbi 8-9,3 százalékkal.

Az ingatlanbefektetési piac törvényei semmiben nem térnek el a többitől: amit sokan keresnek, annak felmegy az ára, hiszen drágábban is el lehet adni. Az utóbbi évek slágerterméke a csúcsminőségű, hosszú távra teljes egészében, jó áron bérbe adott irodaház volt, amelyekért szinte versengtek a vevők. Az irodaházi szektorban az idén a piac várhatóan áttöri a hatszázalékos küszöböt, vagyis ennél alacsonyabb hozam reményében cserél majd gazdát egy-egy projekt - véli a DTZ ügyvezetője. Hornok Krisztián szerint 2004 óta körülbelül két százalékot estek az irodaházi hozamok euróban számítva. Az irodabérleti piacon már készülnek azok az új épületek, amelyek megbolygatják majd a jelenlegi a helyzetet. A kínálat növekedése óhatatlanul a díjak mérsékléséhez vezet - de nem minden kategóriában.

A közép-kelet-európai régióba áramló ingatlanpiaci befektetések negyede - vagyis minden negyedik euró - Magyarországon köt ki. A befektetési célú ingatlanvásárlások értéke tavaly 25 százalékkal ugrott meg, és ezzel átlépte az egymilliárd eurós határt. Az Eston a legnagyobb tranzakciók között említi a Pólus Center eladását, amiért az ING Ingatlan Alap 90 millió eurót fizetett, miközben 71 millió euróért cserélt tulajdonost a MOM Park Bevásárlóközpont, és 70 millióért a Harbor Park. Az üzlethelyiségek piacán a Plaza Centers négy vidéki központjának 56 millió euróért történt eladásával lezárult egy sorozat. A részben még meg sem épült, összesen 12 üzletközpontot tartalmazó Stop Shop-lánc portfólióját pedig 210 millió euróért vette meg az Immofinanz.

Az Orco Property 70 millió eurós üzletkötése a Budapesti Értéktőzsdének is helyet adó belvárosi épület és a Szervita téri Parkolóház miatt kapott figyelmet, de a csoport másik új szerzeménye, a műemlék Divatcsarnok is az izgalmas tranzakciók körébe sorolható.

Szakértők szerint várható, hogy a befektetések egyre nagyobb része áramlik majd Európa keleti és déli végébe: Románia, Oroszország, Horvátország, Bulgária és a balti-államok ingatlanpiaca egyre jobban működik és szép hozammal kecsegtet, miközben egyre biztonságosabb terepnek számít.

A hazai ingatlanalapok közül mindössze négy olyan van, amely pénzét elsősorban ingatlanba fekteti. Újdonság, hogy ezek az alapok megjelentek a nagy értékű befektetési kategóriában is. Kiss Ernő, az Eston vezető tanácsadója rámutat: a kezdetben még kicsi alapokba tavaly ömlött az intézményi és kisbefektetők pénze, sokan rátaláltak az akár 9-11 százalékos hozamot fizető ingatlanosokra. A hazai ingatlanalapok együttesen immár 340 milliárd forint nettó eszközértékkel gazdálkodnak, ebből 250 milliárddal a négy nagy rendelkezik. A hazai szabályozás miatt a külföldiekkel szemben versenyhátrányban lévő alapokban az ingatlanok aránya csupán 30-40 százalék (a magas illetékteher mellett a vásárláshoz a külföldiekkel ellentétben nem 80, hanem csak 50 százaléknyi hitel használható).

Elkezdődött, de várhatóan nem válik majd jellemzővé az ingatlanalapok saját fejlesztése, ami a késztermék vásárlásával szemben magasabb hozammal kecsegtet, de nagyobb kockázattal is jár. Az ingatlanalapok legnagyobb vetélytársa közvetve maga a jegybank, amelynek egy esetleges jelentősebb kamatemelése nyomán a tavaly beáramlott pénzmennyiség egy része kiáramolhatna az ilyen alapokból.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés