Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Állami támogatást a devizahitelekre?!

2006-06-07 16:18

Áprilisban is folytatódott az az éppen két évvel ezelőtt indult a tendencia, melynek eredményeképpen a lakáshitelezésen belül az államilag támogatott hitelek rendszere marginalizálódik. Kutatók a devizahitelek támogatását javasolják.

Ez év első négy hónapjában használt lakás esetén a támogatott hiteleknél az átlagos hitelnagyság 3,2 millió forint volt - derül ki a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda jelentéséből. A lakáshitel-piac mintegy 85 százalékát reprezentáló hitelnyújtók adataiból készült felmérés szerint ez megegyezik a tavalyi szinttel, de elmarad a 2004-es 4,4, illetve a 2003-as 4,7 millió forinttól. 2003-ban 91,3 ezer ilyen hitelszerződés született, egy évre rá 31,5 ezer, tavaly pedig már csak 23,4 ezer.
Az új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek átlagos nagysága meghaladta a 6,2 millió forintot január-áprilisban, ami alig marad el a tavalyitól. A hitelszerződések száma a 2003-as 236,7 ezerről 2004-re 172 ezerre, 2005-re pedig 114,2 ezerre esett vissza.

A lakáscélú hiteleken belül ez év első négy hónapjában mindössze 28,8 százalék volt a támogatott konstrukciók aránya. 2004. január-februárjában még bővel 96 százalék felett volt ez az arány, ami azóta hónapról-hónapra folyamatosan csökken. Ez a folyamat a devizaalapú hitelek volumenének növekedése, és a forintalapú támogatott hitelek volumenének stabilizálódása mellett következett be.

Tavalyelőtt még közel 164 milliárd forint volt a támogatás nélküli lakáshitelek volumene, ami a teljes szerződött összegen belül 35,8 százalékos súlyt jelentett. Ez az arány egy év alatt megközelítette a 61 százalékot, 292 milliárdos összeg mellett.

A lakáscélú hitelek összvolumene január-áprilisban - folyó áron - 27 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet, ami jelentős gyorsulás az egy évvel korábbi, 2,4 százalékos növekedéshez képest.

Az adatok értékelése alapján a kutatók úgy vélik: lehet, hogy a következő években a támogatott lakáscélú hitelek volumene állami beavatkozások nélkül is jelentéktelenné válik, ám ez egyáltalán nem biztos.

Nem zárható ki, hogy amennyiben továbbra is lényegében azonos terhet jelent majd a támogatott, és a támogatás nélküli hitel, akkor az euró bevezetéséig minden évben legalább 170 milliárdnyi új, támogatott hitelállomány keletkezik. A jelenlegi tendenciák ezt alátámasztani látszanak. Így az sem elképzelhetetlen, hogy összességében - 2004 áprilisától 2009 végéig - 1000 milliárdos támogatandó hitelállomány keletkezik, teljesen feleslegesen - fogalmaz a DEM jelentése. Ha e helyett a devizaalapú lakáscélú hiteleket támogatnák, akkor ez a hitelfelvevőknek valóságos segítséget jelentene. Hozzáteszik: a költségvetés már két éve fölöslegesen fizet az új szerződések után támogatást. A kutatók becslései szerint a fölösleges kifizetések összvolumene meghaladja majd a 60 milliárdot is, ami - elvszerű lakáspolitika esetén - a lakáshoz jutást támogathatná.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés