Kezdõlap Regisztráció Ingatlanhírek GY.I.K. Média ajánlat Impresszum Állásajánlat Oldaltérkép
 goodestate.eu Logo

Termékkereső:
 
 Hasznos Linkek
 Szolgáltatásaink
 Média Ajánlatunk

 

Előző hír Következő hír

Uniós kódex a lakáshitelről

2006-06-07 16:14

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt javasolja a bankoknak, hogy az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően tájékoztassák ügyfeleiket a lakáshitel-szerződések tartalmáról.

Amíg Ausztriából több mint 40 bank, addig Magyarországról csak egy, a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) vetette fel magát az Európai Bizottság regiszterébe, amely az ajánlást önként követő bankokat tartalmazza. (Néhány hónapon belül csatlakozni kíván az OTP Bank is.) A nyilvántartásban a környező országok közül vegyesen regisztrálták magukat a bankok: Ausztriából több mint 40, Csehországból 8, Szlovákiából viszont csak egy szerepel.

A bizottság ajánlása egy önkéntes magatartási kódex a lakáshiteleket kínáló bankok számára, amelyben rögzítették, hogy miképpen kell egységesen tájékoztatni a lakáshitelt felvenni szándékozó ügyfeleket. Az egységes tájékoztatás összehasonlíthatóvá teszi a hiteleket.

A személyre szóló információkat tartalmazó szabványosított adatlap 15 pontból áll. A termék leírása egyebek mellett kitér arra, hogy az adott hitel biztosítéka ingatlanjelzálog vagy pedig valami más, illetve, hogy a havi törlesztések a kamatot és a tőkét is tartalmazzák, vagy pedig csak a kamatot és a tőkét a futamidő végén, egy összegben kell megfizetni. A kamat fix vagy változó jellege mellett a hiteldíjat is közölni kell. Ki kell térni az egyszeri költségekre, és hogy ezek közül melyeket kell megfizetni akkor is, ha a bank a hitelkérelmet elutasítja. Informálni kell az ügyfelet a lejárat előtti visszafizetésről, és összefoglaló törlesztési táblázatot is át kell adni neki.

Országos ingatlan ajánló: Lakás  Ház  Telek  Nyaraló  Garázs  Üzleti ingatlan  Luxus ingatlan
© 2005-2006. Goodestate Ingatlan Webfejlesztés